-
Čas přípravy3 hod
-
Doba vaření1 hod
-
Porce8
-
Celkový čas4 hod
Vánočka je tradiční sladké vánoční pečivo, které se těší velké oblibě během vánočních svátků. Přidávám recept na tradiční vánočku, kterou si můžete připravit doma a potěšit své blízké během vánočního období.
Nejvláčnější vánočka je trochu pracnější na přípravu, protože nejprve musíte nechat vzejít kvásek, poté připravit těsto, které musíte následně zaplést a nakonec nechat upéct. Nenechte se však zastrašit pracností, o to více budete mít radost z výsledné vánočky.
Suroviny na nejvláčnější vánočku
- 30 g droždí
- 80 g cukr krystal
- 500 g hladké nebo polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra z 1/2 citronu
- 200 ml vlažného mléka
- 100 g másla
- 3 žloutky
- 50 g rozinek
- 60 g plátků mandlí
- 1 vaječný bílek
TIP: Citron by měl být BIO, nesmí být chemicky ošetřen, zbytky chemikálií by mohly zůstat na povrchu.
Postup přípravy nejvláčnější vánočky
- V menší misce si smíchejte droždí se lžičkou cukru, mouky a 100 ml vlažného mléka. Misku přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek.
- Do větší mísy prosejte mouku a přidejte špetku soli, vanilkový cukr a citronovou kůru.
- Doprostřed mouky udělejte důlek a do něj vlijte kvásek, přidejte rozpuštěné máslo a druhou polovinu vlažného mléka. Nyní vše začněte zapracovávat tak, aby se těsto dokonale propojilo a všechna mouka se do těsta dostala. Pokud se těsto moc drolí, přidejte trošku víc mléka. Zapracovávejte dalších 10 minut, aby bylo těsto měkké a jemné.
- Těsto zformujte do koule, kterou vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte hodinu a půl kynout. Nakonec do těsta vmíchejte polovinu mandlí a všechny rozinky.
- Rozdělte těsto na 8 stejných dílů a z každého vytvarujte 30 centimetrový váleček. Ze 4 válečků upleťte cop, dejte ho na plech vyložený pečícím papírem a potřete ho rozšlehanými bílky. Ze 3 pramenů také vytvarujte cop a položte ho na cop ze 4 pramenů. Rovněž ho potřete bílkovou směsí. Poslední díl rozdělte v polovině a vyválejte, aby byly o trochu větší než vánočka. Spleťte je dohromady, dejte navrch jako 3 patro a oba konce dejte na obou stranách pod vánočku.
- Poslední patro také potřete bílkem a vánočku dozdobte druhou polovinou mandlí. Nyní vánočku opět nechte další hodinu a půl kynout.
- Troubu předehřejte na 200°C, po 4 minutách snižte teplotu na 180°C zhruba 40 minut dozlatova. Kdyby tmavla příliš rychle, přikryjte ji alobalem.
- Po vytažení vánočky z trouby ji můžete na závěr posypat moučkovým cukrem.
Chutnala vám nejvláčnější vánočka? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Nejvláčnější vánočka
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review